Bela Palanka - Opisi projekata

Pravo glasa za jedan od predloženih projekata imaju svi punoletni građani Bele Palanke.

Period glasanja: od 11. do 18. juna 2018.

Lokacije glasanja:

  • Uslužni centar opštinske uprave, Karađorđeva 28
  • Gradski trg, Srpskih vladara
  • Gradska pijaca, Srpskih vladara

1. Nabavka kuhinjske opreme za vrtiće Izvorčić i Dečija radost

Vrtići Dečija radost i Izvorčić imaju veoma dotrajalu i nefunkcionalnu kuhinjsku opremu. Sve češće dolazi do nepredviđenih kvarova i predstavlјaju potencijalnu opasnost po zdravlјe dece usled kvarenja prehrambenih proizvoda i loše pripreme hrane. Roditelјi su nezadovolјni uslovima u kojima njihova deca borave, a vaspitači su nezadovolјni uslovima u kojima rade. Iz tih razloga, veliki broj roditelјa odlučuje da svoju decu ne upisuje u predškolsku ustanovu. Predškolsku ustanovu pohađaju i deca koja su netolerantna na određenu vrstu hrane (mlečni proizvodi, suhomesnati proizvodi, veštačke boje), što zahteva poseban način pripreme hrane. Zastarelost opreme uslovlјava i vremensku neefikasnost u pripremi hrane što dovodi do toga da obroci često kasne. Nabavkom nove kuhinjske opreme i aparata za obradu namirnica, pripremu i odlaganje hrane, bilo bi skraćeno vreme pripreme hrane, a kvalitet hrane bi bio mnogo bolјi. Iz ovih razloga neophodno je da se nabavi nova oprema za kuhinjski deo.

Korisnici:

  • 211 dece, 30 zaposlenih u vrtićima, 400 roditelja

2. Uređenje i nabavka opreme za Omladinski klub

Omladina u Beloj Palanci nema adekvatan zatvoreni prostor za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. U cilju zadovoljenja potreba mladih opština predlaže da se renovira prostor koji se nalazi u potkrovlјu zgrade Narodne biblioteke ''Vuk Karadžić'', opremi nameštajem i tehničkom opremom. Potrebno je sanirati stepenište i prostorije, nabaviti kancelarijski nameštaj (stolove, stolice) i tehničku opremu (računari, projektori, skeneri, štampači...). Opremanjem Omladinskog kluba opština će imati prostor u kojem će omladina moći kvalitetno da provodi vreme. Korišćenjem besplatnog interneta mogu da dođu do svih informacija koje se tiču njihovih interesovanja, počev od vaspitanja, obrazovanja. Mladi nezaposleni se mogu informisati o poslu i slobodnim radnim mestima kod poslodavaca, a učenici o vannastavnim aktivnostima.

Korisnici:

  • 2.000 mladih . učenici, studenti, mladi nezapsoleni
  • Korisnici biblioteke „Vuk Karadžić

3. Rekonstrukcija krova Ustanove kulture „Remezijana“

U prostorijama Ustanove kulture „Remezijana“ organizuju se razni kulturni događaji i manifestacije, likovne izložbe, književne večeri, koncerti, folklorne manifestacije i pozorišne predstave. To su Festival omladinskih scena (FOS), Predstava amaterskog pozorišta Centra za kulturu, Dečija pozorišna predstava, Festival „Dani igre“, Međunarodni folklorni studentski festival i drugo. Manifestacije različitih sadržaja omogućavaju učešće svih starosnih struktura. Problemi koji se javlјaju prilikom realizacije ovih događaja u Ustanovi kulture odnose se na loše uslove zbog dotrajalosti krovnog pokrivača. Rekonstrukcijom krovne konstrukcije koja podrazumeva rušenje, tesarske i pokrivačke radove, poboljšaće se uslovi rada u Ustavovi kulture i njenoj reprezentativnosti, bogatijoj ponudi kulturnh sadržaja u Beloj Palanci.

Korisnici:

  • 1.500 korisnika usluga Ustanove za kulturu
  • Potencijalni turisti
  • Posetioci manifestacija