Pobednici takmičenja

U subotu 16. decembra finalisti takmičenja Cashless Case Challenge imali su priliku da na radionici uz pomoć odabranih mentora dodatno unaprede svoje prezentacijske veštine i ideje i da ih u finalu predstave pred žirijem i publikom.

Odlukom stručnog žirija, prvo mesto osvojio je tim studenata Contactless Warriors sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu - Marija Demirović, Jelena Popović i Aleksandar Đukanov. Njihova ideja akcenat stavlja na promenu potrošačkih navika umesto velikih regulatornih promena. Predložili su da sredstvo za plaćanje ne budu samo kartice i mobilni telefoni već sve moguće vrste „gedžeta“ pa i satovi ili narukvice koji bi bili povezani sa računom putem novih tehnologija.

Drugo mesto pripalo je ekipi „S-gen“ sa beogradskog Ekonomskog fakulteta i predlogu uvođenja aplikacije usmerene na studentsku populaciju, koja bi im omogućila da u kafićima elektronski razmene i podele plaćanje računa. Na trećoj poziciji našao se tim „24h“ sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu sa idejom za uvođenje eČitača kartica na zelenim pijacama koji su jeftiniji, mobilni i ne moraju da budu umreženi s kasom dok bi njihovu nabavku finansirao grad ili država.

Četvrto i peto mesto takođe je pripalo studentima FON-a, timovima Štediše i NIKA. Prvi tim predložio je kreiranje programa prema kojem bi procenat poreza iz transakcija karticom svakog člana domaćinstva bio deponovan na jedan račun, s kojeg bi dalje plaćali račune za struju, komunalne usluge, putovanja i druge potrebe. Ideja petoplasiranog tima NIKA je da svi građani dobiju multifunkcionalnu karticu, koja bi objedinjavala ličnu kartu, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu i imala platnu funkciju.

Glavna nagrada za prvoplasirani tim je plaćena stručna praksa za svakog člana u trajanju od šest meseci u kompaniji Mastercard, Societe Generale banci i NALED-u. Nagrada za sve članove tri prvoplasirana tima su tablet računari, promotivni i drugi pokloni, a nagradnim fondom predviđena je i promocija radova pet najboljih timova na sajtu uzmiracun.rs.