„Узми рачун и победи" је наградна игра са фискалним рачунима коју је покренула Влада Србије у сарадњи са НАЛЕД-ом, како би мотивисала грађане да се заинтересују за тему сиве економије и да се активно укључе у њено сузбијање тако што ће узимати фискалне рачуне приликом сваке куповине, била она велика или мала.

УСЛОВИ ЗА УЧЕШЋЕ

Право на учешће у Наградној игри имају сва пунолетна лица са пребивалиштем или боравиштем на територији Републике Србије која фискални рачун са QR кодом, издат током 2024. године на територији Републике Србије у складу са Законом о фискализацији, пошаљу путем мобилне апликације „Узми рачун и победи" која је доступна у Google Play, Apple и Huawei продавницама. Фискални рачун није ограничен у погледу минималне вредности, а могуће је скенирати само врсту рачуна промет – продаја.

ПРЕУЗИМАЊЕ И ИНСТАЛИРАЊЕ АПЛИКАЦИЈЕ

За учешће у наградној игри, потребно је да учесник преузме и инсталира бесплатну апликацију „Узми рачун и победи" која је доступна у Google Play, Apple и Huawei продавницама. Након инсталације, неопходно је извршити регистрацију корисничког налога. Пунолетни власник мобилног броја може извршити регистрацију на своје име (потребно је одабрати мрежног оператера, унети број мобилног телефона, презиме, име, место и адресу становања и регистарски број личне карте, потврдити да је особа пунолетна и прихватити правила приватности). Након уноса свих података и потврде притиском на тастер регистрација, на унесени број мобилног телефона стићи ће СМС порука са регистрационим кодом који је неопходно унети и на тај начин извршити регистрацију налога, односно успешно креирати профил учесника. Учесник у оквиру апликације може регистровати још четири налога, који су везани за исто толико бројева мобилних телефона, односно особа.

Уколико корисник већ има инсталирану апликацију и она захтева ажурирање, потребно је пронаћи је у Google Play, Apple или Huawei продавници и кликнути на дугме „Ажурирање“ („Update“).

СКЕНИРАЊЕ QR КОДА И УНОС ФИСКАЛНИХ РАЧУНА

Учесник започиње учешће у наградној игри скенирањем QR кода са фискалних рачуна, или уношењем података са фискалног рачуна.

Скенирање QR кода са фискалног рачуна може се обавити тако што учесник у главном менију апликације изабере опцију „Скенирај код", притисне дугме „Покрени камеру" и усмери камеру мобилног телефона на QR код фискалног рачуна. Након успешног скенирања, на екрану ће се појавити обавештење да је рачун додат у базу података.

Oсим путем скенирања QR кода, учесници могу унети фискални рачун и путем опције „Унеси ручно“ у коју уносе податке са фискалног рачуна - ПФР број рачуна и ПФР време. Након притиска на дугме „Пошаљи“, на екрану ће се појавити обавештење да је рачун додат у базу података. Важно је обратити пажњу на то да је реч о врсти рачуна „Промет-продаја“ (ознака се налази у горњем делу рачуна, изнад списка купљених производа или услуга). За сваки унесени рачун добија се јединствени алфанумерички код, а уколико је на рачуну забележен безготовински начин плаћања (картицом, инстант и др), добија се додатни код. Јединствени код се састоји од два, односно три слова и шест бројева (нпр. AA000000).

Сви фискални рачуни који су једном, успешно унети у базу података скенирањем QR кода или ручним уносом, не могу се више уносити и у случају поновног уношења, учесник ће добити обавештење да је дошло до неуспешне пријаве и да је рачун већ искоришћен. Учесници у сваком тренутку избором опције „Моји рачуни“ могу имати увид у све своје скениране или ручно унете фискалне рачуне, а притиском на дугме „Детаљније“ могу видети све детаље рачуна. Један учесник може учествовати у Наградној игри са неограниченим бројем рачуна и може освојити више награда.

ИЗВЛАЧЕЊЕ НАГРАДА

Извлачење награда обавиће се извлачењем куглица из бубња у коме ће се наћи шест сетова са бројевима од 0 до 9. Извучени шестоцифрени број (прва куглица представља прву цифру броја, друга другу и тако до шесте куглице). Након извлачења нумеричког дела, увидом у систем се утврђује која комбинација слова је могући добитак и у зависности од тога се приступа извлачењу словне комбинације, да би на крају сједињење два, односно три словна и шест нумеричких карактера дало јединствени добитни код.

Одржаће се укупно пет јавних извлачења награда на првом програму РТС-а од 18ч и то:

  • Прво извлачење 11. мај 2024 - Једноипособан и двособан стан у Београду
  • Друго извлачење 18. мај 2024 - Једноипособан и двособан стан у Београду
  • Треће извлачење 25. мај 2024 - Два трособна стана у Београду
  • Четврто извлачење 1. јун 2024 - Два трособна стана у Београду
  • Пето извлачење 8. јун 2024 - Трособан и четворособан стан у Београду

Право учешћа у првом и сваком наредном извлачењу имаће фискални рачуни унети до 12 часова на дан извлачења. Они рачуни који буду регистровани након тога или који не буду извучени у емисији, имају право учешћа у наредном извлачењу.