Nagradna igra 2020

„Uzmi račun i pobedi“ je nagradna igra sa fiskalnim računima i slipovima koju je pokrenula Vlada Srbije u saradnji sa NALED-om u cilju u cilju suzbijanja sive ekonomije kroz jačanje svesti i motivacije građana da plaćaju bezgotovinski i uzimaju fiskalne račune prilikom svake kupovine, jer jedino tada mogu da budu sigurni da trgovac posluje u skladu sa zakonom i da plaća poreze iz kojih se finansiraju zdravstvo, školstvo i druge javne usluge, što je u vreme pandemije važnije nego ikad.

Nagradna igra je formalno organizovana u dva kruga - prvi krug od 15. novembra do 26. decembra 2020, i drugi od 22. januara do 27. februara 2021. Na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije od 15. oktobra 2020, određeno je da svi punoletni građani naše zemlje od 15. oktobra mogu da šalju fiskalne račune i potvrde o plaćanju karticom (slipove) kako bi učestvovali u prvom krugu nagradne igre.

Kriterijumi nagradne igre bili su slični kao i u prethodnim izdanjima. Trebalo je spakovati u kovertu 10 fiskalnih računa ili 10 slipova (ne smeju se mešati) pojedinačne vrednosti od najmanje 100 dinara, ne starijih od 1. septembra 2020. Mogle su se koristiti koverte bilo koje boje, veličine ili oblika, dokle god staju u poštansko sanduče. Prilikom adresiranja koverata, na prednjoj strani trebalo je kao adresu napisati UZMI RAČUN I POBEDI 2020. Na poleđini pošiljke (strana na kojoj se koverta otvara) trebalo je čitko upisati ime i prezime, adresa prebivališta/boravišta iz ličnog dokumenta, kao i kontakt telefon. Slanje koverata je bilo besplatno, a o njihovom čuvanju do formalnog početka nagradne igre starala se Pošta Srbije.

Detaljna pravila nagradne igre i informacije o nagradnom fondu i izvlačenjima možete pročitati ovde. Ukupni nagradni fond obuhvatao je 60 automobila i 12 stanova u Beogradu. U prvom krugu bilo je organizovano pet javnih izvlačenja nagrada na RTS-u, a prvo izvlačenje održano je za 28. novembar. I ovaj put organizovano je i takmičenje gradova i opština u broju poslatih računa, a najaktivnije lokalne zajednice podelile su ukupan fond od 180.000 evra za projekte od javnog značaja po izboru građana.

Organizacija nagradne igre jedna je od aktivnosti predviđenih Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije, imajući u vidu pozitivna iskustava iz prethodnih godina. Prema istraživanju NALED-a, u prethodnom krugu nagradne igre - Uzmi račun i pobedi 2018, učestvovalo je 41% građana Srbije, direktno ili preko članova porodice, koji su poslali više od 107 miliona fiskalnih računa i slipova, minimalne procenjene vrednosti od 37,4 milijardi dinara. Nagradna igra ostvarila je i pozitivan uticaj na poresku kulturu, s obzirom da su građani uputili 55% više prijava Poreskoj upravi za neizdavanje fiskalnih računa u odnosu na isti period pre nagradne igre, dok su bezgotovinska plaćanja povećana za 18,8%. Više od trećine građana istaklo je da ih je nagradna igra podstakla da uzimaju fiskalne račune, a 42% da bi ponovo učestvovalo u takvoj akciji.

Najnovije informacije o nagradnoj igri biće bile su objavljivane na sajtu www.uzmiracun.rs, a građanima je na raspolaganju bio i kontakt centar putem mejla kontakt@uzmiracun.rs za sva dodatna pitanja i podršku.

Prijavite sivu ekonomiju!

Nepravilnosti u vezi sa izdavanjem fiskalnih računa možete prijaviti Poreskoj upravi telefonom na broj 011/361 99 00 ili putem portala www.poreskialarm.rs. Dodatno, tokom pandemije korona virusa Vlada Srbije je odgovorila i na potrebe građana da na jednostavan način prijave i druge oblike sive ekonomije te je u saradnji s NALED-om i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) otvoren jedinstveni Kontakt centar republičkih inspekcija na broju 011/ 6350-322 ili putem online formulara na sajtu www.inspektor.gov.rs

Uzmi racun 2020 Poster A4 RGB.JPG