Nagradna igra 2021

„Uzmi račun i pobedi“ je nagradna igra sa fiskalnim računima i slipovima koju je pokrenula Vlada Srbije u saradnji sa NALED-om u cilju u cilju suzbijanja sive ekonomije kroz jačanje svesti i motivacije građana da plaćaju bezgotovinski i uzimaju fiskalne račune prilikom svake kupovine, jer jedino tada mogu da budu sigurni da trgovac posluje u skladu sa zakonom i da plaća poreze iz kojih se finansiraju zdravstvo, školstvo i druge javne usluge, što je u vreme pandemije važnije nego ikad.

Nagradna igra bila je organizovana u dva kruga - prvi krug od 15. maja do 25. juna 2021. i drugi krug od 18. septembra do 23. oktobra. Na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije od 8. aprila 2021, određeno je da svi punoletni građani naše zemlje od 15. aprila mogu da šalju fiskalne račune i potvrde o plaćanju karticom (slipove) kako bi učestvovali u prvom i drugom krugu nagradne igre. Sve koverte koje su pristigle tokom prvog kruga nagradne igre, učestvovale su i u izvlačenjima drugog kruga nagradne igre. 

Kriterijumi nagradne igre bili su slični kao i u prethodnim izdanjima. U kovertu je bilo potrebno spakovati 10 fiskalnih računa ili 10 slipova (nije bilo dozvoljeno mešati ih u istoj koverti) pojedinačne vrednosti od najmanje 100 dinara, ne starijih od 1. aprila 2021. Mogle su se koristiti koverte bilo koje boje, veličine ili oblika, dokle god staju u poštansko sanduče. Prilikom adresiranja koverata, na prednjoj strani trebalo je kao adresu napisati UZMI RAČUN I POBEDI 2021. Na poleđini pošiljke (strana na kojoj se koverta otvara) trebalo je čitko upisati ime i prezime, adresa prebivališta/boravišta iz ličnog dokumenta, kao i kontakt telefon. Slanje koverata je bilo besplatno, a o njihovom čuvanju do formalnog početka nagradne igre starala se Pošta Srbije.

Ukupni nagradni fond obuhvatao je 60 automobila i 16 stanova u Beogradu. U prvom krugu bilo je organizovano šest javnih izvlačenja nagrada na RTS-u, kao i u drugom krugu - poslednje izvlačenje jesenjeg izdanja nagradne igre održano je 23. oktobra 2021. Organizacija nagradne igre bila je jedna od aktivnosti predviđenih Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije, imajući u vidu pozitivna iskustava iz prethodnih godina. 

Tokom nagradne igre, građani su pozvani da vode računa o svom zdravlju i poštuju sve epidemiološke mere, te da koverte pripreme kod kuće i ubace ih u najbliže poštansko sanduče bez zadržavanja i čekanja u redu. Kao dodatni način da se zaštite, ali i da dupliraju svoje šanse za dobitak, navedno je bezgotovinsko plaćanje, kad god je to moguće, jer tako izbegavaju direktan kontakt s prodavcem i novčanicama.

Najnovije informacije o nagradnoj igri bile su objavljivane na sajtu www.uzmiracun.rs, a građanima je na raspolaganju bio i kontakt centar na mejl adresi kontakt@uzmiracun.rs za sva dodatna pitanja i podršku.

Prijavite sivu ekonomiju!

Nepravilnosti u vezi sa izdavanjem fiskalnih računa građani su mogli da prijave Poreskoj upravi telefonom na broj 011/361 99 00 ili putem portala www.poreskialarm.rs. Dodatno, tokom pandemije korona virusa Vlada Srbije je odgovorila i na potrebe građana da na jednostavan način prijave i druge oblike sive ekonomije te je u saradnji s NALED-om i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) otvoren jedinstveni Kontakt centar republičkih inspekcija na broju 011/ 6350-322, putem online formulara ili uz pomoć ChatBot aplikacije na sajtu www.inspektor.gov.rs