Poreska debata

 

VAŽNA DOKUMENTA:

Pravila takmičenja

*Takmičenje je završeno - informacije o učesnicima i pobednicima takmičenja pronađite u nastavku*


Studentsko takmičenje "
Poreska debata: Štap ili šargarepa"

Studentsko debatno takmičenje na temu poreske kulture u Srbiji organizuje NALED u saradnji s Univerzitetom u Beogradu i uz podršku kompanije KMPG i Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, u okviru zajedničkog projekta “Podrška Vladi Srbije u borbi protiv sive ekonomije 2018-2020". 

Cilj takmičenja je podsticanje studenata na kritičko promišljanje o temi poreske kulture, jačanje svesti o važnosti plaćanja poreza i uključivanje mladih u borbu protiv sive ekonomije. Studenti će kroz debatovanje o primeni stimulativnih i represivnih mera prema poreskim obveznicima imati priliku da se upoznaju s prednostima i nedostacima jednog i drugog pristupa u jačanju fiskalne odgovornosti, i kroz primere i protivargumente izgraditi svoj stav u pogledu najefikasnijeg mehanizma za jačanje poreske kulture u našoj zemlji.

Pravila takmičenja i proces selekcije

Takmičenje je otvoreno za studente treće, četvrte ili pete godine osnovnih studija, kao i postdiplomce svih visokoškolskih ustanova u Srbiji. U prvoj fazi prijave, zainteresovani studenti su se do 23. novembra registrovali za učešće u dvočlanim timovima. U nastavku je prikazana lista registrovanih timova, i zadatak koji im je dodeljen - odbrana stimulativnih ili represivnih mera kao mehanizma za suzbijanje sive ekonomije i jačanje poreske kulture.

Timovi koji zastupaju stimulativne mere

Br. TIM FAKULTET ČLANOVI TIMA
1 Cenzori Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu Ognjen Stanišić
Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu Ana Zlatković
2 DEKOF Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu Ilija Dragić
Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu Dragan Dživdžanović
3 M&K Team Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu Kristina Lukić
TEHNIKUM TAURUNUM - Visoka inženjerska škola strukovnih studija
Marko Lovrić
4 Dream Team
Ekonomski fakultet u Subotici, Unverzitet u Novom Sadu
Jovica Pejčić
Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu
Nikola Končarević

 

Timovi koji zastupaju represivne mere

Br. TIM FAKULTET ČLANOVI TIMA
1 KafetiM Pravni fakultet, Univerzitet u Beogradu Danilo Miletić
Pravni fakultet, Univerzitet u Beogradu Ivana Podgorica
2 EL Tim Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu Emilija Marković
Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu Lara Karpić
3 Stimulativni represivci Fakultet za poslovne studije, Megatrend univerzitet Miloš Tošić
Fakultet za poslovne studije, Megatrend univerzitet
Marko Živanović

Da bi finalizirali svoju prijavu i učestvovali u takmičenju, timovi treba da pošalju link za preuzimanje video zapisa u trajanju od 3 do 5 minuta, u kojem na struktuiran i uverljiv način zagovaraju dodeljenu tezu (represivne ili stimulativne mere) uz navođenje argumenata/kontraargumenata, na e-mail office@naled.rs najkasnije do 4. decembra 2020. u 23.59h. Oba člana tima moraju učestvovati u izlaganju zastupljenom u video zapisu.

Imejl sa poslatim video zapisom ne sme imati više od 10MB. Link za preuzimanje video zapisa treba poslati putem platformi za deljenje sadržaja (WeTransfer, SendSpace, WeSendIt, Google Drive i slične).

Svi radovi poslati u predviđenom roku biće objavljeni na Facebook stranici Organizatora www.facebook.com/NALEDSerbia putem koje će biti omogućeno glasanje publike od 7. decembra posle 12:00h, a po potrebi i na sajtu i drugim platformama Organizatora.

Nepotpune i zakasnele prijave neće biti uzete u razmatranje. Nijedan dopunski materijal neće biti prihvaćen. Svi relevantni sadržaji moraju biti prikazani u registracionom formularu i video zapisu.

Na osnovu poslatih prijava i video zapisa, stručni žiri će odabrati superfinaliste – dva tima (jedan koji zastupa stimulativne, i drugi represivne mere) koji će se na završnom događaju, u drugoj polovini decembra, uživo sučeliti stavove, nakon čega će stručni žiri proglasiti i pobednika. Stručni žiri čine predstavnici Univerziteta u Beogradu, Poreske uprave, NALED-a i drugih relevantnih institucija i organizacija po potrebi.  

Dodatno, posredstvom Facebook stranice biće organizovano glasanje publike tokom decembra, a tim čiji objavljeni video dobije najviše lajkova na stranici www.facebook.com/NALEDSerbia osvojiće nagradu publike.

Video radovi studenata

U poslednju fazu takmičenja plasiralo se pet timova: Cenzori, DEKOF, Dream Team, KafetiM, Stimulativni represivci, koji su u predviđenom roku poslali svoje video radove - sve radove možete pogledati na NALED-ovom YouTube kanalu.


Finale takmičenja i pobednici

Na osnovu ocena žirija i najvećeg broja bodova, u veliko finale takmičenja plasirala su se dva najuspešnija tima: DEKOF sa zadatkom odbrane stimulativnih mera, i KafetiM koji je zastupao represivne mere. Završna debata održana e u ponedeljak, 21. decembra u okviru konferencije o suzbijanju sive ekonomije, a žiri koji su činili Igor Lončarević (Savez za fer konkurenciju NALED-a/KPMG), Gordana Ilić Popov (Pravni fakultet) i Snežana Milošević (Poreska uprava) je za pobednike takmičenja proglasio tim DEKOF sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu

Članovi pobedničkog tima su kao glavnu nagradu osvojili tromesečnu plaćenu radnu praksu - slučajnim izborom izabrano je da će stručno usavršavanje Ilija Dragić pohađati u NALED-u, a Dragan Dživdžanović u KPMG-u.

*Korisni materijali*

Materijali sa pripremnih konsultacija sa studentima

Nagrade

Najbolji tim po izboru publike dobiće par gejmerskih slušalica. Dva tima koji se plasiraju u finale osvojiće tablet uređaje za sve članove tima. Pobednici takmičenja ostvaruju pravo na plaćenu stručnu praksu u NALED-u i/ili KPMG-u u trajanju od tri meseca (part time angažman, od najmanje 10 dana mesečno u dogovoru s poslodavcem) uz mesečnu nadoknadu od 200 evra neto.  

Uvodna panel diskusija: Poreske ili stimulativne mere za jačanje poreske kulture

Početak takmičenja obeležila je eksperska panel diskusija "Poreska kultura u Srbiji i kako je poboljšati" održana 10. novembra, u kojoj su o značaju plaćanja poreza, činiocima poreske kulture i iskustvima u primeni stimulativnih i represivnih mera u cilju jačanja poreske kulture razgovarali Igor Lončarević, partner u kompaniji KPMG i potpredsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju, a u panelu će učestvovati dr Birger Nerre, rukovodilac GIZ projekta Jačanje vladavine prava i mehanizma u borbi protiv korupcije u Moldaviji, Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, Miroslav Đinović, pomoćnik direktora Centra za velike poreske obveznike Poreske uprave, i prof. dr Gordana Ilić Popov, profesorka Pravnog fakulteta.

Snimak i razgovor o pitanjima poreske kulture pogledajte u nastavku: