Instant plaćanja

Pored plaćanja karticom, instant plaćanje mobilnim telefonom predstavlja najsavremeniji i najpovoljniji način bezgotovinskog plaćanja na prodajnim mestima. Ovaj vid plaćanja ima značajne prednosti za trgovce u domenu nižih troškova implementacije i mogućnosti raspolaganja svojim novčanim sredstvima u svega nekoliko sekundi s obzirom na to da se plaćanja izvršavaju u Instant platnom sistemu Narodne banke Srbije (IPS NBS) gde se transakcije izvršavaju u proseku za 1 sekundu.

Instant plaćanje se obavlja na prodajnim mestima trgovaca i to u bilo koje vreme, svakog dana u godini i to putem dva metoda IPS pokaži i IPS skeniraj. U tom smislu, instant plaćanja pružaju veći spektar mogućnosti za implementaciju npr. mobilnih aplikacija trgovaca, rešenja trgovaca povezanih sa kasom, kao i rešenja za internet prodajna mesta. 

Trenutno se u Srbiji instant plaćanje može obaviti na 1500 naplatnih mesta trgovinskih lanaca Mercator-S, Roda i Idea metodom IPS pokaži, kao i u svim drugim prodajnim objektima koji su označeni logoom IPS na ulazu, odnoso logoom IPS skeniraj ili IPS pokaži na naplatnom mestu u zavisnosti od metoda za koji se opredelio trgovac.

Osim u fizičkim prodajnim objektima, pomoću IPS plaćanja moguće je izvršiti internet kupovinu na sajtovima www.laguna.rs, www.polovniautomobili.com, www.gigatron.rswww.knjizare-vulkan.rs i www.tehnomanija.rs.

Placanje mobilnim.jpg

Kako se vrši kupovina pomoću funkcije „IPS pokaži”?

U metodu „IPS pokaži”, kao i kod svake druge kupovine, kupac prilikom plaćanja na kasi kaže trgovcu na koji način želi da izvrši instant plaćanje. Aktivira mbanking aplikaciju, pritisne funkciju „IPS pokaži”, unosi svoj PIN kod, ili putem otiska prsta ili skeniranja lica potvrđuje svoj identitet, i pokazuje IPS QR kod prodavcu. Prodavac skenira IPS QR kod na telefonu kupca i transakcija se izvršava u nekoliko sekundi. Kupac i prodajno mesto (kasa) dobijaju informaciju da je transakcija uspešno izvršena, odnosno da je kupovina obavljena. 

Kako se plaćaju računi pomoću funkcije „IPS skeniraj”?

Račune koji imaju na sebi odštampan IPS QR kod moguće je platiti pomoću mbanking aplikacije na vrlo jednostavan način. Platilac pritiskom na funkciju „IPS skeniraj” aktivira kameru na svom telefonu i skenira IPS QR kod na štampanom računu, potom bira račun s kog želi da plati i unosi PIN kod, nakon čega se prikazuju detalјi naloga za plaćanje. Korisnik može da izmeni npr. iznos i nakon toga, a pritiskom na opciju „Pošalji nalog” inicira izvršenje plaćanja. Polјa koja su važna trgovcu za dalјa knjiženja, kao što je npr. poziv na broj, ne mogu se menjati kako bi se izbegla mogućnost greške.

 

Fisklani računi i štampani papirni slipovi (potvrde) o izvršenom instant plaćanju mogu se koristiti u okviru nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ 2020.

Prepoznaj instant placanje.jpg

Potvrda o instant plaćanju IPS QR kodom sadrži sledeće elemente:

  • Naziv i adresu trgovca/prodavca (ulica i broj, grad) ili šifru naplatnog mesta
  • Vrstu transakcije za koju se izdaje potvrda - natpis „instant plaćanje“ i – „izvršeno“
  • Valutu i ukupan iznos transakcije
  • Datum transakcije
  • Referentnu oznaku izvršene transakcije instant plaćanja
  • NALED
  •  
  • Ministarstvo finansija