Najčešća pitanja

Opšta pitanja u vezi sa nagradnom igrom

1. Koliko traje nagradna igra Uzmi račun i pobedi 2018?

Nagradna igra Uzmi račun i pobedi 2018 organizuje se kroz dva kruga u trajanju od po mesec dana (dakle dva meseca ukupno). Prema Zakonu o igrama na sreću, godišnje je moguće organizovati najviše dva kruga nagradne igre, u trajanju od najviše mesec dana svaki. Prvi krug nagradne igre organizuje se od 3. do 31. marta, a drugi krug od 7. aprila do 5. maja.

Građanima je omogućeno da već od 1. februara 2018. šalju koverte sa računima ili slipovima kako bi imali više vremena da sakupe veći broj koverata što povećava njihove šanse za dobitak.  Dodatno to se pozitivno odražava na smanjenje sive ekonomije u delatnostima koje imaju obavezu izdavanja fiskalnog računa.

2. Koji je cilj nagradne igre?

Cilj nаgrаdnе igrе Uzmi račun i pobedi 2018 је podizanje svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije, stimulacija bezgotovinskog plaćanja kao instrumenta suzbijanja sive ekonomije i motivacija za poštovanje propisa i poboljšanje primene Zakona o fiskalnim kasama.

3. Kada ce biti organizovana izvlačenja nagrada?

Pravilima nagardne igre predviđena su po četiri javna izvlačenja dobitnika nagrada uživo na programu Radio-televizije Srbije od 17:30 časova.

Javna izvlačenja - prvi krug:

 1. Prvo izvlačenje 3. marta 2018, na Prvom programu RTS-a od 17:30h
 2. Drugo izvlačenje 10. marta 2018, na Prvom programu RTS-a od 17:30h
 3. Treće izvlačenje 17. marta 2018, na Prvom programu RTS-a od 17:30h
 4. Četvrto izvlačenje 24. marta 2018, na Prvom programu RTS-a od 17:30h

Javna izvlačenja - drugi krug:

 1. Prvo izvlačenje 7. aprila 2018, na Prvom programu RTS-a od 17.30h
 2. Drugo izvlačenje 14. aprila 2018, na Prvom programu RTS-a od 17.30h
 3. Treće izvlačenje 21. aprila 2018, na Prvom programu RTS-a od 17.30h
 4. Četvrto izvlačenje 28. aprila 2018, na Prvom programu RTS-a od 17.30h

U svakom pojedinačnom izvlačenju nagradne igre učestvuju sve koverte koje su blagovremeno pristigle na adresu Uzmi račun i pobedi 2018. Koverte koje su blagovremeno stigle na traženu adresu i nisu izvučene u nekom od izvlačenja, učestvuju u narednom, sve do poslednjeg - osmog izvlačenja nagradne igre.

Koverte koje ne budu izvučene u nekom od izvlačenja u prvom krugu (izvlačenja u martu), imaju pravo da učestvuju u izvlačenjima nagrada drugog kruga nagradne igre.

4. Gde i kada će biti objavljeni dobitnici nagrada?

Imena potencijalnih dobitnika nagradne igre svakog pojedinačnog izvlačenja biće objavljena na sajtu www.uzmiracun.rs narednog dana od dana izvlačenja, a spisak dobitnika biće objavljen u dnevnom listu Politika, najkasnije u roku od 5 dana od dana svakog izvlačenja. 

5. Koji je nagradni fond za prvi krug nagradne igre Uzmi račun i pobedi 2018?

Nagradni fond se definiše Pravilima nagradne igre i za prvi krug nagradne igre Uzmi račun i pobedi 2018 uključuje:

 • 5 stanova (4 stana u Beogradu i 1 stan u Novom Sadu),
 • 50 putničkih vozila FIAT 500L, 
 • 10 robnih vaučera kompanije Forma Ideale vrednosti od po 120.000 dinara,
 • 10 robnih vaučera kompanije Gorenje vrednosti od po 120.000 dinara,
 • 20 robnih vaučera kompanije Tehnomanija vrednosti od po 60.000 dinara,
 • 20 robnih vaučera kompanije Gomex vrednosti od po 60.000 dinara,
 • 20 robnih vaučera kompanije DIS vrednosti od po 60.000 dinara.

6. Koji je nagradni fond za drugi krug nagradne igre Uzmi račun i pobedi 2018?

Nagradni fond se definiše Pravilima nagradne igre i za drugi krug nagradne igre Uzmi račun i pobedi 2018 uključuje:

 • 6 stanova;
 • 50 putničkih vozila FIAT 500L,
 • 10 robnih vaučera kompanije Forma Ideale vrednosti od po 120.000 dinara,
 • 10 robnih vaučera kompanije Gorenje vrednosti od po 120.000 dinara,
 • 20 robnih vaučera kompanije Tehnomanija vrednosti od po 60.000 dinara,
 • 20 robnih vaučera kompanije Gomex vrednosti od po 60.000 dinara,
 • 20 robnih vaučera kompanije DIS vrednosti od po 60.000 dinara,
 • 20 robnih vaučera/poklon kartica Ušće Shopping Center-a vrednosti od po 120.000 dinara.

7. Kako će građani biti informisani o pravilima igre i nagradnom fondu?

Putem sredstava javnog informisanja, na portalu nagradne igre www.uzmiracun.rs, veb prezentacijama priređivača i partnerskih institucija i organizacija i kroz različite PR aktivnosti. Za sva pitanja građani mogu da se obrate korisničkoj podršci svakog radnog dana od 09h do 13h putem telefona na broj 0800 01 2018 ili  na mejl kontakt@uzmiracun.rs

8. Da li u nagradnoj igri mogu da učestvuju maloletna lica?

Ne. Prema Zakonu o igrama na sreću u nagradnoj igri mogu učestvovati samo punoletne osobe. Ukoliko roditelji ili bake i deke pošalju kovertu na ime svoje maloletne dece ili unučića te koverte će se smatrati nevažećim.

9. Da li jedna osoba može da bude izvučena nekoliko puta?

Jedan učesnik može učestvovati u nagradnoj igri sa neograničenim brojem koverata i može osvojiti više nagrada.

10. Ko nema pravo učešća u nagradnoj igri?

Lica zaposlena kod priređivača; zaposleni u Vladi Srbije – Kabinet predsednika i Generalni Sekretarijat, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu finansija, Državnoj lutriji Srbije, Pošti Srbije, Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije i Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

11. Da li će nagradu moći da dobije osoba koja je u toku nagradne igre promenila mesto prebivališta ili boravišta?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije vodi evidenciju prebivališta svih građana i promene koje su se dešavale. Od te institucije moguće je dobiti potvrdu o kretanju prebivališta/boravišta s kojom će dobitnik dokazati da je u trenutku slanja koverte živeo na adresi koju je naveo.

12. Da li su promenjena pravila učešća za drugi krug nagradne igre Uzmi račun i pobedi 2018?

Ne. Uslovi za učestvovanje u drugom krugu nagradne igre su isti kao i za prvi krug. Pravo na učešće imaju sva punoletna lica sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije koja prikupe i pošalju 10 fiskalnih računa ili 10 potvrda za plaćanje karticom (''slipova''), minimalne vrednosti od 100 dinara po fiskalnom računu ili slipu, ne starijih od 01. januara 2018. godine.

13. Da li će koverte iz prvog kruga imati pravo učešća u drugom krugu?

Koverte koje su blagovremeno stigle na adresu Uzmi račun i pobedi 2018 i nisu izvučene u nekom od izvlačenja, učestvuju u narednom, sve do poslednjeg - osmog izvlačenja nagradne igre.

Koverte koje ne budu izvučene u nekom od izvlačenja u prvom krugu (izvlačenja u martu), imaju pravo da učestvuju u izvlačenjima nagrada drugog kruga nagradne igre.

14. Gde se može pogledati spisak dobitnika manjih robnih nagrada (mikseri, televizori...)?

Pravilima nagradne igre Uzmi račun i pobedi 2018 definisan je nagradni fond koji je dupliran u odnosu na fond za prošlogodišnju nagradnu igru i uključuje: stanove, automobile i robne vaučere. Na predlog građana predviđeno je da se u nagradnom fondu Uzmi račun i pobedi 2018 nađu robni vaučeri pojedinačne vrednosti od 60.000 i 120.000 dinara koji se mogu iskoristiti za kupovinu robe široke namene, shodno potrebama dobitnika.  

Pitanja u vezi sa kovertama

1. Koliko koverata može da pošalje jedna osoba?

Jedna osoba može da pošalje neograničeni broj koverata, a u svakoj mora biti ili 10 fiskalnih računa ili 10 potvrda za plaćanje karticom (slipova), minimalne vrednosti od 100 dinara po svakom fiskalnom računu ili slipu. Visinа rаčunа i slipоvа nе pоvеćаvа šаnsu zа dоbitаk. Svi rаčuni i slipоvi оd 100 dinаrа pа nаvišе iz bilо kоје rаdnjе ili prоdајnоg mеstа imајu istu šаnsu dа učеstvuјu u nаgrаdnој igri.

2. Da li se ove godine mogu koristi obične koverte?

Da, lica koja žele da učestvuju u nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi 2018 mogu svoje račune/potvrde o plaćanju karticom (slipovi) slati i u običnim kovertama.

3. Da li postoje ograničenja u boji i veličini koverte?

Dimenzije koverte treba da budu takve da koverta može stati u poštansko sanduče. Nema ograničenja po pitanju boje koverte, važno je samo da boja ne ometa čitljivost napisanih podataka.

4. Kako popuniti kovertu i na koju adresu je treba poslati?

Adresa na koju se šalju koverte je UZMI RAČUN I POBEDI 2018.

Na poleđini koverte treba čitkim slovima upisati lične podatke učesnika i to: ime, prezime, adresa prebivališta/boravišta iz ličnih dokumenata i kontakt telefon. Poleđina koverte je strana na kojoj se koverta otvara.

5. Da li je tačno da je poštarina za slanje koverata besplatna ili se mora zalepiti poštanska markica?

Poštanska usluga slanja koverata za nagradnu igru Uzmi račun i pobedi 2018 je besplatna. Poštanska markica, stoga nije potrebna.

6. Da li se mogu koristiti namenske koverte od proslogodišnje nagradne igre i ako mogu na koji način treba popuniti prednju stranu koverte?

Za učestvovanje u nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi 2018 moguće je koristiti i namenske koverte od prošlogodišnje nagradne igre. Potrebno je na prednjoj strani koverte precrtati "Poštanski pregradak 2222, 11200 Beograd" i jasno naznačiti Uzmi račun i pobedi 2018.

Pitanja u vezi sa fiskalnim računima i potvrdama o plaćanju karticom – slipovima

1. Da li računi i slipovi mogu biti iz iste prodavnice i da li mogu svi biti izdati istog dana?

Računi i slipovi su važeći bez obzira da li su sa istog prodajnog mesta ili ne, da li su izdati istog dana i koja je vrsta robe kupljena. Važno je samo da su fiskalni računi ili slipovi ispravni, da nisu stariji od 1. januara 2018. i da je minimalni iznos po računu 100 dinara.

2. Zašto prihvatate slipove koji nisu potvrda o plaćenom porezu?

Prikupljanjem slipova (potvrda o plaćanju karticom) podstiče se bezgotovinsko plaćanje kao najbolji način da se transakcije učine transparentnim. Činjenica da je plaćanje obavljeno bezgotovinski i da novac prelazi sa računa kupca na račun prodavca čini tok tih sredstava vidljivim što nije uvek slučaj sa transakcijama u kešu gde, u slučaju da nije izdat fiskalni račun, promet ostaje potpuno neprimetan za poreske organe.

3. Da li mogu da se šalju loše odštampani fiskalni računi na kojima se ne vide svi podaci?

Takve račune nemojte slati, jer na fiskalnim računima svi osnovni elementi moraju biti čitljivi kako bi Komisija proverila njihovu ispravnost.

4. Da li slipovi u jednoj koverti moraju da budu svi sa iste kartice ili mogu biti sa različitih kartica?

Slipovi u koverti mogu biti sa različitih kartica. Slipovi ne moraju glasiti na lice koje je na koverti naznačeno kao pošiljalac. Potrebno je poslati 10 slipova, minimalne vrednosti 100 dinara i ne starijih od 1. januara 2018. Osnovni elementi slipa moraju biti validni. 

5. Da li fiskalni računi i slipovi mogu da se kombinuju u istoj koverti?

Fiskalni računi i slipovi šalju se odvojeno u zasebnim kovertama. Svaka koverta treba da sadrži minimum 10 fiskalnih računa ili 10 slipova. 

6. Da li u nagradnoj igri mogu da učestvuju fiskalni računi na kojima je naznačen PDV 0% odnosno nisu u sistemu PDV-a?

Da, fiskalni računi na kojima je PDV osnovica iskazana sa 0% su validne za učešće u nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi 2018.

7. Da li u nagradnoj igri mogu učestvovati računi kao što su računi o plaćenoj putarini, potvrde o izvršenoj ispati novca sa bankomata, autobuske ili bioskopske karte?

Za učešće u nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi 2018 potrebno je poslati ili 10 fiskalnih računa ili 10 potvrda o plaćanju karticom (slip) o realizovanoj kupovini. 

Priznanice o plaćenoj putarini, potvrde o izvršenoj isplati novca sa bankomata, autobuske ili bioskopske karte nisu ni fiskalni račun ni potvrda o plaćanju karticom i kao takve ne mogu učestvovati u nagradnoj igri. 

8. Da li je važeća koverta ukoliko se u njoj nalazi 10 računa i jedan, dva ili više slipova?

Važeća je svaka koverta u kojoj se nalazi minimum 10 ispravnih fiskalnih računa ili 10 ispravnih slipova. Računa i slipova može biti i više, ali deset ispravnih je neophodan uslov.