23.12.2022.

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi” u potpunosti digitalan

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi” u potpunosti digitalan

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Vlada, uz podršku NALED-a, organizuje novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi”, koji će u potpunosti biti digitalan. Mali je tim povodom na konferenciji za novinare najavio da će izvlačenje nagrada biti emitovano na RTS-u, pri čemu će prvo izvlačenje biti održano u subotu, 28. januara, a poslednje 25. februara 2023. 

On je precizirao da je nagradni fond 1.682.424,33 evra i da će biti izvučeno deset stanova, odnosno dva po izvlačenju, istakavši da je novi ciklus usaglašen sa Zakonom o e-fiskalizaciji, koji je počeo da se primenjuje od 1. maja ove godine.

Građani, će umesto slanja fiskalnih računa u kovertama, pravo učešća ostvariti registrovanjem računa putem mobilne aplikacije, koju je razvila Poreska uprava. U nagradnoj igri će važiti svi fiskalni računi koji su izdati u novom sistemu e-fiskalizacije, a sama nagradna igra startuje 24. decembra, u ponoć. Na svakom od tih računa postoji QR kod, čije će skeniranje biti ulaznica za nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“. 

Na pomenutoj aplikaciji, koja je napravljena tako da bude jednostavna za korišćenje i da račun može brzo da se pošalje, svako će moći da otvori nalog. Preko jednog uređaja moći će da se napravi najviše pet različitih naloga, sa pet imena i brojeva telefona, a sa ciljem da mladi mogu da prijave starije, koji nemaju odgovarajuće mobilne telefone, a sve kako niko ne bi bio diskriminisan.

Aplikacija će biti dostupna na Gugl i Epl prodavnicama, a moći će da učestvuju i platforme Ajfona, IOS, Android i Huavei telefona.

U igri mogu da učestvuju samo računi koji sadrže QR kod, a druga važna novina jeste da svaki račun može da bude dobitni – nije propisana minimalna vrednost i svaki učesnik može da registruje neograničeni broj računa. U Gugl i Epl prodavnici potrebno je ukucati u pretraživaču reči „Uzmi račun i pobedi”, skinuti aplikaciju i registrovati se (ime, prezime, adresa, broj lične karte i broj telefona).

Mali je rekao da je promena u odnosu na prethodne cikluse da je sada samo jedan fiskalni račun tiket za učešće u nagradnoj igri, a da je ranije trebalo spakovati deset računa u kovertu, napomenuvši da se račun nakon skeniranja ne mora čuvati.

Ukoliko iz nekog razloga račun ne može da se skenira, biti omogućen unos potrebnih podataka sa računa, čime će račun biti unet u aplikaciju i ravnopravno će učestvovati u nagradnoj igri.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković istakla je da organizacija ove nagradne igre predstalja jasan znak da ta institucija ne želi da se bavi samo represivnim merama, već da korišćenjem široke lepeze usluga želi da motivše građane da zajedno izgradimo društvo u kome svi jednako poštujemo poreske propise.

Ona je navela da Srbija prvi put organizuje nagradnu igru u novom modelu fiskalizacije, primenom modernih tehnologija, korišćenjem mobilne aplikacije i obaveznim skeniranjem QR koda na računu, dodavši da se na ovaj način pokazuje opredeljenje ka razvoju digitalnog društva što jeste i strateško opredeljenje Vlade Srbije.

Marković je, objašnjavajući pravila, navela da će nakon klika na dugme „Registracija“, učesnik na broj mobilnog telefona dobiti SMS poruku sa kodom koji je potrebno uneti u aplikaciju i završiti kreiranje profila. Važno je obratiti pažnju na to da je reč o vrsti računa „Promet-prodaja“ (oznaka se nalazi u gornjem delu računa, iznad spiska kupljenih proizvoda ili usluga).  Aplikacija će svakom učesniku poslati obaveštenje da li je uspešno uneo račun i neće dozvoljavati registraciju istog računa više puta.

Predsednik Saveza za fer konurenciju u NALED-u istakao je da je istraživanje Ipsosa pokazalo da u nagradnoj igri učestvuje više od 40% građana Srbije, direktno ili preko članova porodice, što pokazuje da skupljanje i slanje računa postaje važna porodična aktivnost i tema oko koje se okuplja i diskutuje. Iz ciklusa u ciklus interesovanje je raslo, a prethodne godine poslato je rekordnih 130 miliona računa i slipova i verujemo da ćemo zahvaljujući eFiskalizaciji tu brojku sada značajno nadmašiti. 

- Posebno nam je drago da je čak 48% građana istaklo da nagradna igra utiče na podizanje svesti o važnosti borbe protiv sive ekonomije. Analize koje NALED sprovodi pokazuju da se nastavlja trend pada poslovanja u sivoj zoni i da bismo zadržali taj pozitivan trend i prevenirali negativne posledice krize izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini - važno je da Vlada Srbije što pre usvoji novi Program za suzbijanje sive ekonomije. Jačanje svesti i organizacija nagradne igra trebalo bi i dalje da bude jedan od stubova programa, kao što su to i sistemi eFaktura i eFiskalizacije, koji obezbeđuju veliku transparentnost finansijskih tokova u veleprodaji i maloprodaji - rekao je Daljević.

Sva pitanja o nagradnoj igri građani će moći da postave kontakt centru koji će voditi NALED, putem imejl adrese kontakt@uzmiracun.rs. Kao i do sada, sve najvažnije informacije o „poreskoj lutriji“ i suzbijanju sive ekonomije biće dostupne  na nacionalnom portalu uzmiracun.rs.

Za svaki uspešno skenirani ili ručno uneti račun, učesnici će dobijati svoj jedinstveni kod koji se sastoji od šest brojeva i dva slova. Umesto koverata iz bazena, u novoj nagradnoj igri biće izvlačeni ovi kodovi. Do dobitnog koda će se dolaziti izvlačenjem kuglica iz bubnja Državne lutrije Srbije, u studiju Radio-televizije Srbije.

Predviđeno je pet izvlačenja, koja će biti emitovana uživo na Prvom programu RTS-a, svake subote, od 28. januara do 25. februara. U svakoj od emisija biće dodeljena po dva stana.

Pravo učešća u prvom i svakom narednom izvlačenju imaće fiskalni računi uneti do 12 časova na dan izvlačenja. Oni računi koji budu registrovani nakon toga ili koji ne budu izvučeni u emisiji, imaju pravo učešća u narednom izvlačenju. Takođe, svi računi koji ne budu dobitni u ovom krugu nagradne igre, biće u konkurenciji za nagrade u drugom krugu nagradne igre tokom 2023. godine.