31.01.2018.

Počinje novi ciklus nagradne igre Uzmi račun i pobedi

Počinje novi ciklus nagradne igre Uzmi račun i pobedi

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2018“ startovaće u prvoj polovini marta 2018, a već od 1. februara građani mogu da počnu sa slanjem fiskalnih računa i slipova, najavlјeno je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i predsednik Skupštine NALED-a, član Saveza za fer konkurenciju i direktor za saradnju s državnim organima u kompaniji BAT Dragan Penezić.

Premijerka Brnabić je istakla da je da je suzbijanje sive ekonomije jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije zbog čega su 2017. i 2018. proglašene Godinama borbe protiv sive ekonomije i zbog čega je pokrenuta realizacija mera i aktivnosti Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Kako je objasnila Brnabić, četiri klјučna pravca delovanja u tom strateškom dokumentu su unapređenje efikasnosti inspekcijskog nadzora, uvođenje podsticaja za legalno poslovanje, smanjenje birokratije i jačanje poreske kulture.

„Među najznačajnijim pomacima u realizaciji Nacionalnog programa tokom prošle godine izdvojila bih početak izrade sistema eInspektor za umrežavanje i koordinaciju inspekcija, usvajanje mere poreskog oslobođenja za početnike u poslovanju od oktobra 2018. i uvođenje obaveze prijave radnika pre stupanja na rad. Započeli smo i reformu sistema parafiskalnih nameta, transformaciju Poreske uprave, regulisanje sezonskog rada i niz drugih mera od kojih puno očekujemo tokom ove godine“, rekla je premijerka Brnabić.

Ona je dodala da siva ekonomija uzrokuje značajne gubitke za našu privredu i budžet. Jedan od vidova borbe jeste i kontinuirana edukacija građana, objasnila je predsednica Vlade i ukazala na značaj jačanja svesti građana i privrede o njihovoj ulozi u toj borbi.

Premijerka  je dodala da će raditi na motivisanju građana i privrede da se pridruže naporima Vlade Srbije u suzbijanju sive ekonomije.

Jedna od važnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije u tom pravcu jeste i nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“. Prošle godine u igri je učestvovalo oko 40 odsto građana koji su poslali više od 85 miliona računa, i njihova podrška suzbijanju sive ekonomije u tom periodu dostigla je maksimum. Istraživanje NALED-a pokazalo je da 94% ispitanika podržava rešavanje tog problema.

Evidencija prometa preko fiskalnih kasa  u periodu održavanja nagradne igre povećana je za trećinu kod malih obveznika, poreski inspektori registrovali su za četvrtinu manje prekršaja u izdavanju fiskalnih računa, dok su bezgotovinske transakcije porasle za 18,5% tokom trajanja nagradne igre, a više od 19% tokom cele 2017. u odnosu na prethodnu godinu.

Dobri rezultati igre bili su motiv i nadležnim organima u Bugarskoj i Grčkoj da sličnu aktivnost pokrenu u svojoj zemlјi.

Uzmi račun i pobedi 2018“ počinje početkom marta sa značajno vrednijim nagradnim fondom nego prošle godine. Predviđeno je da se nagradna igra  održava u dva kruga,. Građani mogu da šalјu račune i slipove već od 1. februara, a u igri će moći da učestvuju svi računi i slipovi izdati od 1. januara 2018.

Pravo da učestvuju imaju sve punoletne osobe sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije. I ove godine neće moći da učestvuju maloletne osobe, a smatraće se nevažećim sve koverte koje roditelјi, rodbina i prijatelјi budu slali na ime maloletnika.

Za razliku od prošle godine, kada su se računi slali u specijalno određenim kovertama, ovog puta građani će moći da koriste koverte bilo koje boje, oblika i veličine.

Na kovertama je neophodno da se pravilno i čitko napiše ime, prezime, adresa iz ličnog dokumenta i telefon učesnika, jer će u protivnom koverta biti diskvalifikovana. Kada je reč o sadržini koverte, fiskalni računi i slipovi ne smeju da se mešaju u istoj koverti.

Kao i u prethodnom ciklusu, jedan učesnik može da učestvuje u nagradnoj igri sa neograničenim brojem koverata, a u svakoj mora da bude najmanje deset fiskalnih računa ili deset potvrda za plaćanje karticom sa minimalnim iznosom od 100 dinara po računu, odnosno potvrdi. Visina račuan ne povećava šansu za dobitak.

I ove godine biće organizovano i takmičenje svih gradova, gradskih opština i opština sa teritorije Republike Srbije, koji će se takmičiti na osnovu broja koverata sa fiskalnim računima ili „slip” isečcima poslatih na teritoriji njihove lokalne samouprave.

Devet lokalnih samouprava, koje postignu najbolјe rezultate, biće nagrađene sa po 23.000 evra koje će potrošiti na opremanje i obnovu objekata od javnog značaja, a po izboru građana. Lokalne samouprave biće podelјene u tri grupe po broju stanovnika, na male, srednje i velike i iz svake grupe biće odabrane po tri najaktivnije. Pobednici će biti određeni na osnovu broja poslatih koverata po glavi stanovnika, a na osnovu kupovne moći građana.

Više o kriterijumima nagradne igre Uzmi račun i pobedi 2018. pogledajte ovde.