Влада Републике Србије, уз подршку НАЛЕД-а, покреће први круг наградне игре „Узми рачун и победи 2024“ који ће бити одржан од 25. априла до 8. јуна 2024. Прво извлачење заказано је за суботу, 11. мај, уз пренос уживо на првом програму Радио телевизије Србије. Као и у претходним круговима, уместо слања фискалних рачуна у ковертама, грађани право учешћа остварују регистровањем рачуна путем мобилне апликацијеа „Узми рачун и победи“, коју је развила Пореска управа Србије.

Апликација „Узми рачун и победи“ доступна је у продавницама Google Play, Apple и Huawei, а у игри учествују рачуни са QR кодом који су издати на територији Републике Србије у складу са Законом о фискализацији, не старији од 1. јануара 2024, без обзира на вредност.

Нови круг доноси и једну новину за безготовинска плаћања. Уносом у апликацију, сваки фискални рачун добија јединствени алфанумерички код, а уколико је на налогу забележен безготовински начин плаћања (картицом, инстант и др), добија се и још један, додатни код. Сви додељени кодови равноправно учествују у јавним извлачењима.

Детаљна правила Наградне игре можете прочитати овде. Наградни фонд овог круга обухвата 10 станова у Београду, укупне вредности од 1,9 милиона евра. Пет јавних извлачења биће одржано од 11. маја до 8. јуна, у емисији која ће бити емитована уживо на првом програму РТС-а, суботом од 18 часова. У сваком од извлачења биће додељено по два стана у Београду. Право учешћа у првом и сваком наредном извлачењу имају фискални рачуни унети до 12 часова на дан извлачења. Они рачуни који су регистровани након тога или који нису извучени у емисију, имају право учешћа у наредном извлачењу.

Право учешћа у наградној игри имају сви пунолетни грађани са пребивалиштем или боравиштем у Републици Србији, а процедура регистрације за учешће је врло једноставна. Након преузимања и инсталирања апликације, потребно је да направите кориснички налог. Неопходно је унети број мобилног телефона, име и презиме, место, адресу и број личне карте и означити поља која потврђују да је реч о пунолетној особи и да прихвата правила наградне игре и приватности. Након клика на дугме „Регистрација“, учесник ће на број мобилног телефона добити СМС поруку са кодом који је потребно унети у апликацију и завршити креирање профила. Сваки грађанин, поред свог, у апликацији може да отвори још четири налога - примера ради за чланове своје породице, што ће олакшати старијим лицима и другим лицима којима је потребна помоћ с новом технологијом, да учествују у наградној игри.

Уколико апликација захтева ажурирање, потребно је пронаћи у продавници Google Play, Apple и Huawei и кликнути на дугме „Ажурирање“ („Update“).

У наградној игри Узми рачун и победи 2024 учествују сви фискални рачуни са QR кодом добијени за остварене куповине почевши од 1. јануара 2024. Фискални рачуни који су издати пре овог датума, као и сви фискални рачуни који су послати за претходну наградну игру, немају право учешћа у новом циклусу .

Унос рачунара могућ је скенирањем QR кода или ручним уносом ПФР броја и ПФР времена рачуна. За сваки унети рачун добија се јединствени алфанумерички код, а уколико је на налогу забележен безготовински начин плаћања, добија се додатни код. Код се састоји од два, односно три латинична слова, без додатних словних знакова и шест бројева, структура у облику „АА(А)000000”. Сви додељени кодови учествују у јавним извлачењима.

Важно је обратити пажњу на то да је реч о врсти рачуна „Промет-продаја“ (ознака се налази у горњем делу рачуна, изнад списка купљених производа или услуга). Апликација ће сваком учеснику послати обавештење да је успешно унео рачун и неће дозволити регистрацију истог више пута. Такође, учесници ће моћи да остваре увид у све своје скениране рачуне путем апликација, тако да не морају да чувају рачуне у папиру.

Сва питања и одговоре о наградној игри грађани могу да пронађу на страници Контакт центра Узми рачун и победи. Као и до сад, најважније информације о „пореској лутрији“ и сузбијању сиве економије биће доступне на националном порталу www.uzmiracun.rs.