Kontakt centar Uzmi račun i pobedi

Kontakt centar za nagradnu igru Uzmi račun i pobedi 2023 daje odgovore na pitanja koja građani postavljaju putem mejla kontakt@uzmiracun.rs , a u vezi sa učešćem u nagradnoj igri. Odgovori na pitanja se objavljuju javno u sekciji Pitanja i odgovori, a ukoliko je potrebno dodatna pojašnjenja se šalju odgovorom na mejl upit. Radno vreme kontakt centra je radnim danima od 9 do 17 časova. Vikendima i tokom praznika kontakt centar ne radi. 

Kontakt centar i ova internet stranica nisu namenjeni davanju pravnih saveta i instrukcija za primenu Pravila ove nagradne igre, a dati odgovori predstavljaju smernice koje nisu obavezujućeg karaktera. Sve informacije koje se nalaze na ovoj internet stranici su prikupljene i obrađene savesno i pažljivo. Odgovornost za pravilnu primenu Pravila nagradne igre „Uzmi račun i pobedi – drugi krug“ i propisa snose lica koja učestvuju u nagradnoj igri i na koja se ova pravila i propisi odnose. Administratori ove stranice ne snose odgovornost za eventualne posledice ili štetu koja može nastati iz pogrešne primene Pravila ove nagradne igre, važećih propisa, kao ni iz korišćenja ovog kontakt centra i ove internet stranice. U slučaju nesaglasnosti između sadržine odgovora na pitanje i Pravila nagradne igre - primenjuju se Pravila ove nagradne igre.

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

1. Koji su uslovi za učešće u nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi 2023?

Pravo učešća u Nagradnoj igri imaju punoletna lica sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije koja prihvataju Pravila nagradne igre. Da bi ostvarili ovo pravo potrebno je da bilo koji fiskalni račun sa QR kodom, izdat na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, pošalju putem mobilne aplikacije „Uzmi račun i pobedi”. Aplikaciju je moguće preuzeti besplatno na Google Play,  Apple i Huawei prodavnicama.

Fiskalni račun nije ograničen u pogledu minimalne vrednosti ili datuma.

2. Da li organizatori nagradne igre imaju pravo učešća?

Ne. U nagradnoj igri nemaju pravo učešća lica koja su zaposlena u Kabinetu predsednika Vlade, Generalnom sekretarijatu Vlade, Ministarstvu finansija, Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije, Upravi za igre na sreću, Poreskoj upravi, Državnoj lutriji Srbije i NALED-u, kao ni članovi Komisije za praćenje regularnosti izvlačenja nagrada i utvrđivanje dobitnika i članovi Radne grupe za pripremu i organizovanje nagradne igre.

3. Kako da registrujem nalog(e) u aplikaciji?

Kada preuzmete aplikaciju sa Google Play, Apple i Huawei prodavnica, potrebno je da unesete broj mobilnog telefona (pripejd ili postpejd) koji će služiti za verifikaciju naloga i kontakt sa vama u slučaju dobitka, zatim ime i prezime, mesto i adresu stanovanja, i registarski broj lične karte. Vodite računa da ispravno unesete svoje lične podatke i broj lične karte, jer ti podaci služe za identifikaciju dobitnika. Potom je potrebno da potvrdite ste punoletni i da ste saglasni sa pravilima privatnosti, kliknete na dugme „Registracija“ nakon čega će vam stići SMS poruka sa registracionim kodom koji je neophodno uneti u aplikaciju i na taj način završiti registraciju naloga, odnosno uspešno kreirati profil učesnika. 

Učesnik u okviru aplikacije može registrovati još četiri naloga (primera radi za punoletne članove svoje porodice), koji su vezani za isto toliko brojeva mobilnih telefona, odnosno osoba.

4. Da li učesnici mogu da se registruju na aplikaciji sa pripejd brojem telefona, odnosno brojem koji nije registrovan na njihovo ime, ili je registrovan na firmu?  

Da. Učesnici mogu da se registruju na aplikaciju sa brojem telefona koji oni koriste, bez obzira na to da li je reč o pripejd ili postpejd broju, i na koga se taj broj telefona vodi (može se voditi na firmu, ili na neko drugo fizičko lice). Broj telefona mora da bude aktivan do kraja nagradne igre.

5. Da li mogu da otvorim više profila koristeći isti broj mobilnog telefona?

Ne. Broj mobilnog telefona koji ste uneli prilikom registracije jednog profila ne može se iskoristiti za registraciju drugog profila. Za otvaranje svih pet profila potrebno je da unesete pet različitih brojeva telefona koji se vezuju za pet različitih osoba.

6. Šta se dešava ako promenim ličnu kartu za vreme trajanja nagradne igre?

Nalog koji ste registrovali sa podacima iz stare lične karte važi i nakon što promenite ličnu kartu – samo je potrebno da u slučaju dobitka ponesete i staru i novu ličnu kartu radi identifikacije. Ukoliko želite, možete i izmeniti broj lične karte u samoj aplikaciji -idite na “Moji profili” i kliknite na “Dodaj novog korisnika” – unesite broj mobilnog telefona koji ste registrovali uz dati profil, potom unesite podatke i broj nove lične karte, pa kliknite na "Registracija”. Nakon toga će vam stići kod putem SMS-a na navedeni broj telefona koji treba da ukucate u predviđena polja i tako potvrdite izmenu, odnosno ponovnu registraciju profila sa izmenjenim podacima.

7. Kada počinje i koliko traje nagradna igra Uzmi račun i pobedi 2023?

Novi, drugi krug nagradne igre Uzmi račun i pobedi počinje 28. septembra, a prvo izvlačenje zakazano je za 14. oktobar. U novom krugu učestvuju svi do sada uneti računi.

8. Kako da unesem račune?

Računi se unose isključivo putem aplikacije Uzmi račun i pobedi i to na dva načina: skeniranjem QR koda sa fiskalnog računa, ili unošenjem podataka sa fiskalnog računa.

Za skeniranje izaberite iz glavnog menija opciju „Skeniraj kod“, pritisnite dugme „Pokreni kameru“ i usmerite kameru mobilnog telefona na QR kod fiskalnog računa. Nakon uspešnog skeniranja, na ekranu će se pojaviti obaveštenje da je račun dodat u bazu podataka. 

Drugi način unosa je putem putem opcije „Unesi ručno“ – u ovom slučaju potrebno je da ukucate PFR broj računa i PFR vreme (sat, minut i sekunda) koji se nalaze na donjoj polovini svakog računa. Nakon pritiska na dugme „Pošalji“, na ekranu će se pojaviti obaveštenje da je račun dodat u bazu podataka. Važno je obratiti pažnju na to da je reč o vrsti računa „Promet-prodaja“ (oznaka se nalazi u gornjem delu računa, iznad spiska kupljenih proizvoda ili usluga).

Račun možete uneti samo jednom - u slučaju ponovnog unošenja, dobićete obaveštenje da je došlo do neuspešne prijave i da je račun već iskorišćen.

9. Od kog datuma su važeći fiskalni računi?

U nagradnoj igri učestvuju svi fiskalni računi sa QR kodom, izdati na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, bez obzira na datum izdavanja. Važno je obratiti pažnju na to da je reč o vrsti računa „Promet-prodaja“ (oznaka se nalazi u gornjem delu računa, iznad spiska kupljenih proizvoda ili usluga), odnosno da je reč o računima koje ste dobili za obavljenu kupovinu.

10. Da li postoji ograničenje u smislu broja računa koje mogu da unesem dnevno ili ukupno?

Ne postoji ograničenje broja unetih računa. Ukoliko se proceni ili posumnja da neki od učesnika na bilo koji način zloupotrebljava ili krši pravila Nagradne igre, Priređivač zadržava pravo da proveri aktivnosti učesnika koje upućuju na maverzacije. Ukoliko se potvrdi da je učesnik koristio sredstva i metode za povećanje verovatnoće osvajanja nagrade koje se kose sa pravilima Nagradne igre, Priređivač zadržava pravo da diskvalifikuje učesnika. 

11. Da li je potrebno čuvati račune nakon skeniranja?

Ne. Nakon uspešnog unosa, učesnici mogu da ostvare uvid u sve svoje skenirane račune putem aplikacije (klikom na opciju „Moji računi“), tako da ne moraju da čuvaju račune u papiru.

12. Da li mogu da se šalju računi poštom?

Ne. Učešće u nagradnoj igri je moguće isključivo putem aplikacije Uzmi račun i pobedi koju je moguće preuzeti besplatno sa Google PlayApple i Huawei prodavnica.

13. Koji je nagradni fond za drugi krug nagradne igre Uzmi račun i pobedi 2023?

U drugom krugu nagradne igre Uzmi račun i pobedi biće podeljeno 10 stanova u Beogradu, u naselju Zemunske kapije i Bloku 63 na Novom Beogradu. Reč je o dva jednoiposobna stana površine i pet dvosobnih stanova. Kao glavne nagrade tu su i dva trosobna stana i četvorosobni stan. Ukupna vrednost nagradnog fonda je 1.682.035,07 evra.

14. Šta da radim ukoliko prodavac ne želi da mi izda fiskalni račun, ili ukoliko dobijem neispravan račun?

Nepravilnosti u vezi sa izdavanjem fiskalnih računa, građani mogu prijaviti Poreskoj upravi telefonom na brojeve: 011/361 99 00 ili 011/347 90 61. Prijave za neizdavanje fiskalnih računa, kao i prijave za izdavanje lažnih i neodgovarajućih računa, kao što su stari fiskalni računi bez QR koda, predračuni, međuračuni ili takozvani blok-računi, mogu se podneti i online putem putem portala Poreske uprave -  https://www.purs.gov.rs/eFiskalizacija/prijavite-poreske-nepravilnosti.html.

15. Da li i kako mogu da učestvujem u nagradnoj igri ako nemam pametni telefon?

Možete da učestvujete preko pametnog telefona člana vaše porodice ili prijatelja koji treba da otvore nalog na vaše ime i da skeniraju / unose vaše račune putem vašeg naloga. Vodite računa da svi vaši podaci budu uneti ispravno, uključujući i broj vaše lične karte, kao i kontakt telefon. Na jednom pametnom telefonu može da se otvori najviše pet naloga za pet osoba. Ukoliko račun koji je skeniran / unesen putem vašeg naloga bude izvučen - nagrada će glasiti na vaše ime. 

16. Zašto ne mogu da skeniram račune putem aplikacije?

Pojedini računi su odštampani na način da nemaju dovoljno čitljive sve detalje QR koda što onemogućava skeniranje – to zavisi od fiskalnog uređaja odnosno štampača trgovca. Takođe, skeniranje može biti otežano ako je račun presavijan ili izgužvan, štampa oštećena itd. U tom slučaju – možete registrovati račun tako što ćete kliknuti na opciju "Unesi ručno" i ukucati PFR broj računa i PFR vreme koji se nalaze na donjoj polovini svakog računa.

17. Ne mogu da preuzmem aplikaciju / moja aplikacija ne radi?

Moguće da je reč o privremenom tehničkom problemu ili problemu sa internetom, molimo vas da pokušate ponovo kasnije. Ako se problem nastavi pišite na kontakt@uzmiracun.rs

18. Ne mogu da registrujem račun jer podaci računa nisu ispravni ili račun još uvek nije stigao u Poresku upravu - šta to znači?

Ukoliko dobijete ovo obaveštenje prvo proverite još jednom da li je ispravno unet PFR broj i vreme. Primera radi, može da se desi greška da je slovo „O“ uneto kao broj „0“ i obrnuto, da je slovo „G“ uneto kao broj „6“ ili obrnuto, ili da je napravljena neka druga nenamerna greška u kucanju.

Ako su svi podaci ispravno uneti, onda račun još uvek nije stigao u Poresku upravu. Po Zakonu o fiskalizaciji, dozvoljeno je da fiskalna kasa privremeno radi i u oflajn režimu (bez veze sa internetom), u kom slučaju račun neće biti registrovan u sistemu Poreske uprave u datom trenutku. Međutim, poreski obveznik (trgovac koji vam je izdao račun) je dužan da u roku od pet dana od datuma izdavanja računa prosledi podatke o tom računu Poreskoj upravi, nakon čega se račun može smatrati ispravnim i uneti u aplikaciju.

Ukoliko i nakon isteklog roka račun nije registrovan u Poreskoj upravi možete prijaviti nepravilnost telefonom na brojeve 011/361 99 00 ili 011/347 90 61 ili putem linka.

19. Ne uspevam da registrujem nalog jer mi nije stigao kod putem SMS-a – šta da radim?

Sistem je podešen tako da automatski šalje SMS sa kodom potrebnim za registraciju na broj mobilnog telefona koji ste uneli prilikom otvaranja naloga. Ukoliko vam kod nije stigao na SMS, molimo vas proverite još jednom da li ste uneli ispravan broj mobilnog telefona i vodite računa da prilikom unosa broja NE ponavljate pozivni broj (063, 064, 069 itd) koji ste već uneli prilikom izbora mreže iz padajućeg menija.

20. Kako da ispravim podatke koji su uneti prilikom registracije profila?

Idite na “Moji profili” i kliknite na “Dodaj novog korisnika” – unesite broj mobilnog telefona koji ste registrovali uz dati profil, potom unesite ispravne podatke i kliknite "Registracija”. Nakon toga će vam stići kod putem SMS-a na navedeni broj telefona koji treba da ukucate u predviđena polja i tako potvrdite izmenu odnosno ponovnu registraciju profila sa izmenjenim podacima. Prilikom ponovne registracije (ukoliko je broj telefona nepromenjen), do tada uneti računi biće sačuvani u aplikaciji, u sekciji "Moji računi".

21. Šta je „Jedinstveni kod računa“, da li treba da ga unesem zajedno sa datumom u delu aplikacije “Moji računi”?

Svaki fiskalni račun koji unesete kroz aplikaciju dobija „Jedinstveni kod računa“ sastavljen od dva slova i šest brojeva (npr. AB123456). Ovi jedinstveni kodovi će se izvlačiti u nagradnoj igri. Kada kliknete na opciju „Moji računi“, možete da ostvarite uvid u sve račune koje ste uneli, datum unosa i njihov jedinstveni kod, a klikom na dugme „Detaljnije“ možete videti ostale detalje o računu (prodajno mesto, iznos, PFR i dr). Račune možete pretraživati po jedinstvenom kodu – npr. ukoliko želite da proverite da li je vaš račun izvučen, ili po datumu, ukoliko želite da vidite spisak računa koje ste uneli na određeni dan ili u određenom vremenskom periodu.

22. Da li važe „gotovinski“ računi izdati na pravno lice, koji sadrže PIB?

Da. U nagradnoj igri učestvuju fiskalni računi sa QR kodom, izdati na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, uključujući i račune izdate na pravno lice koji sadrže PIB.

23. Da li stanovnici sa teritorije Kosova i Metohije mogu da učestvuju u nagradnoj igri?

Da. Pravo na učešće imaju sva punoletna lica sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije.

24. Da li može da se koristi aplikacija preko desktop računara?

Trenutno je aplikacija dostupna samo putem mobilnog telefona.

25. Šta raditi ako QR kod neće da se skenira, a PFR broj nije vidljiv?

Račun koji ne omogućava skeniranje, i ima oštećenu štampu u delu gde je informacija o PFR broju, nije moguće uneti u aplikaciju.

26. Da li je aplikacija besplatna ili mora da se plaća neka pretplata?

Za učešće u nagradnoj igri moguće je koristiti isključivo zvaničnu aplikaciju Uzmi račun i pobedi, koju je razvila Poreska uprava i koju je moguće preuzeti besplatno na Google Play, Apple i Huawei prodavnicama. Preuzimanje i korišćenje aplikacije je besplatno.

27. Šta ako je PFR broj u drugom formatu?

PFR broj računa ima jedinstven format koji je potrebno uneti u aplikaciju. Drugi format PFR broja nije moguć, odnosno dozvoljen, i reč je o neispravnom računu koji je najverovatnije posledica neispravno podešene kase. Nepravilnosti možete prijaviti Poreskoj upravi telefonom na brojeve 011/361 99 00 ili 011/347 90 61 ili putem linka.

28. Da li ista osoba može da ima profil na dva telefonska aparata?

Ukoliko osoba registruje isti profil, sa istim brojem telefona, na drugom telefonskom aparatu, svi podaci i uneseni računi tom prilikom će biti prebačeni sa starog na novi telefon. Ukoliko osoba ima dva telefonska broja, može napraviti dva različita profila i koristiti ih na različitim telefonskim aparatima.

29. Da li je prilikom registracije profila obavezno uneti adresu iz lične karte?  

Pravilima nagradne igre nije eksplicitno navedeno da je prilikom registracije profila neophodno uneti prebivalište iz lične karte, što znači da je moguće uneti i adresu boravišta koja se razlikuje od predmetnih podataka iz lične karte. Ključni podatak pored imena i prezimena, koji će služiti za identifikaciju dobitnika je registracioni broj lične karte koji mora biti ispravno naveden, kao i telefonski broj koji služi za komunikaciju sa potencijalnim dobitnikom.

30. Da li trgovac / zaposleni u prodavnici sme da se unosi fiskalni račune iz sopstvene radnje?

Trgovac je dužan da izda i uruči fiskalni račun potrošaču. Ukoliko potrošač ipak odluči da ostavi fiskalni račun u radnji – u tom slučaju trgovac može da unese taj fiskalni račun u aplikaciju.

31. Šta se dešava ako je račun unet u aplikaciju, pa nakon toga storniran iz bilo kog razloga?

Preporuka je da ne unosite račune koje ćete možda stornirati, odnosno da ne stornirate već unete račune, jer u skladu sa Pravilima nagradne igre Priređivač zadržava pravo da proveri validnost fiskalnog računa koji je izvučen kroz sistem za upravljanje fiskalizacijom Poreske uprave, i ukoliko ustanovi nepravilnosti, ili iz bilo kog razloga ne može da potvrdi validnot fiskalnog isečka učesnik gubi pravo na nagradu. Takođe, ukoliko se proceni ili posumnja da neki od učesnika na bilo koji način zloupotrebljava ili krši pravila Nagradne igre, Priređivač zadržava pravo da učesnika isključi iz Nagradne igre.

32. Da li nagradnoj igri mogu da učestvuju stranci sa privremenim ili stalnim boravkom u Srbiji?

U nagradnoj igri mogu učestvovati punoletni građani Srbije ili strani državljani pod uslovom da im je odobren boravak na teritoriji Republike Srbije od nadlezenih organa Republike Srbije u skladu sa odredbama Zakona o strancima. U nagradnoj igri nije moguće učestvovati sa „stranim ličnim dokumentom“, odnosno mora se koristiti lična karta za strance.   

33. Da li je moguće proveriti unete podatke nakon registracije?

Klikom na "Moji profili" možete videti ime i prezime, broj mobilnog telefona, adresu i broj lične karte.  Ukoliko želite da promenite adresu ili broj lične karte, možete to učiniti ponovnom registracijom Vašeg naloga putem istog broja mobilnog telefona (prilikom preregistracije svi uneti računi će biti sačuvani).

34. Da li je moguće brisanje računa iz aplikacije?

Brisanje računa koji ste već uneli u aplikaciju nije moguće.

35. Kako se obaveštavaju dobitnici ukoliko je njihov račun izvučen?

Priređivač će odmah nakon emisije izvlačenja zvanično obavestiti dobitnike putem telefona - pozivanjem broja koji su registrovali uz profil. Pored toga, dobitnici će biti obavešteni i kroz notifikaciju u okviru mobilne aplikacije Uzmi račun i pobedi. Spisak dobitnika biće objavljen nakon izvlačenja na sajtu www.uzmiracun.rs i u dnevnom listu Politika.

36. Pri unosu računa u aplikaciju dobijam obaveštenje "Račun je već unet", a nisam ja uneo/la račun? Šta da radim?

To se može desiti ako je dostavljač, prodavac ili neko treće lice bez pristanka potrošača, iskoristilo račun. U tom slučaju, možete da uputite žalbu dostavljaču ili prodavcu i vidite kako je došlo do takve situacije. 

37. Kako je moguće da nikada nije izvučena numerička kombinacija koja ne postoji?

Svaki račun unesen u aplikaciju dobija jedinstveni kod koji se sastoji od kombinacije šest cifara i dva slova. Prvi uneseni račun dobio je kombinaciju AA000000, naredni AA000001 i tako redom. Kako bi bubanj koji se koristi za izvlačenje u nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi radio pravilno, neophodna je veća količina loptica. U konkretnom slučaju, za izvlačenje numeričkog koda koristi se 6 setova od po 10 loptica sa ciframa od 0 do 9, kako bi pri svakom izvlačenju bile jednake šanse da se bilo koji od tih brojeva izvuče. Ukupan broj šestocifrenih kombinacija koje je moguće dobiti sa cifarama od 0 do 9 je 1 000 000 – kako je do prvog izvlačenja očitano više od 44 miliona računa, nije postojala šansa da numerički broj koda ne postoji. Drugi, digitalni deo izvlačenje vrši se iz baze dostupnih kombinacija slova sa izvučenim šestocifrenim brojem (npr. AA000000, AB000000, AC000000…), pa i tom prilikom ne postoji šansa da se prikaže kombinacija slova koja ne postoji.

38. Da li u nagradnoj igri mogu da učestvuju fiskalni računi na kojima je naznačen PDV 0%, odnosno nisu u sistemu PDV-a?

Da, fiskalni računi na kojima je PDV osnovica iskazana sa 0% su validni za učešće u nagradnoj igri. 

39. Na koji način je obezbeđena regularnost Nagradne igre?

O regularnosti nagradne igre stara se Vlada Republike Srbije kao priređivač, a javna izvlačenja koja se organizuju uživo pred kamerama u okviru programa Radio-televizije Srbije, uz učešće javnih ličnosti iz sveta umetnosti, kulture i sporta, nadgleda Komisija u čijem sastavu su predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave i Državne lutrije Srbije. Javnost i regularnost nagradne igre obezbeđena je i kroz objavljivanje informacija o dobitnicima nagrada odmah po izvlačenju u okviru emisije, potom u dnevnom listu Politika i predstavljanjem dobitnika kroz televizijske priloge.   

Priređivač se stara da se nagradna igra u potpunosti sprovodi u skladu sa zakonom i Pravilima koja su dostupna na linku http://uzmiracun.rs/-pravila-nagradni-fond-2023, i od 2017. godine do danas je sa uspehom, i uz veliko učešće i poverenje građana, organizovano pet ciklusa nagradne igre Uzmi račun i pobedi.

Priređivač nije odgovoran za ispravnost fiskalnih računa i eventualne manipulacije sa računima – sve nepravilnosti u tom smislu građani mogu da prijave Poreskoj upravi telefonom na brojeve: 011/361 99 00 ili 011/347 90 61, ili onlajn putem linka https://www.purs.gov.rs/eFiskalizacija/prijavite-poreske-nepravilnosti.html. Jedan od ciljeva nagradne igre upravo da se identifikuju i otklone nepravilnosti u izdavanju fiskalnih računa.