Пријава за нови циклус наградне игре "Узми рачун и победи“ почела је 8. априла, а у оквиру наградног фонда од 1,9 милиона евра биће подељено 10 станова. Министар финансија Синиша Мали истакао је да ће рачуни плаћени картицама вредети дупло да би се поспешило безготовинско плаћање, као и то да је апликација унапређена и скенирање кодова иде брже него раније.

Прво извлачење у новом циклусу наградне иге "Узми рачун и победи 2024" биће 11. маја, а последње 8. јуна. У склопу наградног фонда биће подељено 10 станова у насељу Земунске капије у Београду.

"Биће подељена по два једноипособна и двособна стана, пет трособних и један четворособан дуплекс од 102 квадрата. Грађани који желе да учествују у наградној игри би требало да знају да су сви претходни налози обрисани и да морају поново да се региструју, те да у апликацију могу да додају још четири члана", рекао је Мали.

Нови круг доноси и једну новину за безготовинска плаћања – уносом у апликацију, сваки рачун добија јединствени алфанумерички код, а уколико је на рачуну забележен безготовински начин плаћања (картицом, инстант и др), добија се и још један, додатни код.

Према речима министра Малог апликација је унапређена и да сада скенирање "QR" кодова иде брже него раније.

„Прошлогодишња наградна игра "Узми рачун и победи" дала је одличне резултате пошто је у њој учествовало више од милион грађана који су послали 259 милиона рачуна“, истакао је Мали.

Директорка Пореске управе Драгана Марковић је навела да је новим моделом фискализације обухваћено око 150.000 пореских обвезника и око 220.000 малопродајних објеката.

"Дневно се изда између девет и десет милиона фискалних рачуна, а постоје и дани, најчешће пред велике празнике којима управо идемо у сусрет, када је тај број знатно већи. Тако је прошле године, пред Ускршњи празник, у току једног дана издато чак 13 милиона рачуна", рекла је она.

Никола Вулетић, члан Извршног одбора НАЛЕД-а истакао је да сива економија и даље представља озбиљну претњу економском напретку и легалном пословању, те да се у тој зони обрне више од 6,5 милијарди евра годишње, а у недавном истраживању чланови НАЛЕД-а кандидовали су је као један од приоритета за нову владу.

„Наставићемо да пружамо подршку Влади у спровођењу Програма за сузбијање сиве економије до 2025. који је успоставио јасне путоказе институцијама за даље системске реформе и приоритете. Међу кључним су транспарентна и безготовинска плаћања која су од великог интереса за друштво у целини јер доприносе бољем надзору над новчаним токовима и тиме смањују сиву економију, и том циљу управо доприноси ова наградна игра“, истакао је Вулетић.

Он је подсетио да је у оквиру иницијативе „Бољи начин“ покренут програм субвенција за бесплатно увођење ПОС терминала и софтвера за плаћања картицама, мобилним телефоном или QР кодом за 25.000 малих радњи и шалтера широм Србије. Сви заинтересовани привредници могу да се пријаве у једној од девет банака учесница програма или путем сајта boljinacin.rs.